Adobe illustrator cartoons: Inkleuren van de 'lineart'

Het inkleuren van een werkstuk (tekening, foto, anders...) kan op verschillende manieren gedaan worden. Bij het inkleuren moet u enkel punten in acht nemen. Lichte kleuren brengen vlakken naar voor, donkere stukken geven de indruk dat het gedeelte zich meer naar achter bevind. Door met licht en donker te spelen, kan je diepte realiseren. Voor een fototrace maakt het uiteraard niet uit omdat je dan een voorbeeld hebt. Voor deze tutorial heb ik een andere illustratie gemaakt, tracen en/of inkleuren is een techniek die op elke foto of tekening hetzelfde werkt. Ik heb alvast een nieuwe illustratie gemaakt, het is nog niet volledig getraceerd, maar dit zijn genoeg vlakken om de techniek te tonen. In vorige blog toonde ik u hoe u moet traceren of omlijnen in Adobe illustrator. Hieronder  mijn 'trace'(omlijning) resultaat met een foto van mijn vrouw. (dit kan met elke foto of elke tekening)

omlijnen met adobe illustrator

De collorfill:

een vlak vullen met een vaste kleur doe je als volgt:

 • Open uw swatch venster (window > swatches), Ga naar de swatch opties, en selecteer 'open swatch library' en selecteer 'skintones'
 • Het skintone venster springt open. Ik heb gekozen voor de bovenste rij te gebruiken voor deze illustratie. Ik persoonlijk sleep dan de benodigde kleuren naar mijn eigen swatch venster, zodat deze automatisch opent wanneer ik aan deze illustratie ga verder werken.
 • Om nu een eerste vlak of path te vullen met een solide kleur selecteert u het vlak. En open ook het 'collor' venster. Het collor venster heeft een 'stroke' en een 'fill'
 • Zet de stroke uit, en vervolgens druk je op de fill, zodat deze boven de stroke komt te staan, en selecteer een kleur naar wens
  collorfill met illustrator

De gradient fill

Om nu schaduws en lichteffecten te maken, kan je verder doen met de collorfill, maar soms maakt een gradient het net iets mooier. Om een gradient fill toe te passen op een path (vlak) doe je het volgende;

 • Window > en open het 'gradient' venster
 • Druk op de gradient, en uw vlak word gevuld met een zwart witte gradient (overvloeing)
 • Sleep nu de gewenste lichte kleur naar de witte swatch in uw gradient venster, en sleep ook de gewenste donkere kleur naar uw gradient vlak.
 • zet de optie's van de gradient aan. en selcteer instelling die voor u van toepassing zijn. je kan de gradient draaien of je kan een radial inplaats van een linear gradient gebruiken. (ik gebruik hier een linear gradient)

gradient fill met adobe illustrator

Het eerste vlak heeft nu een gradient. Nu kan u deze gradient kopiëren voor elk vlak dat u wenst, als volgt.

 • Selecteer een volgende laag
 • Neem de collorpicker tool, ga met de collorpicker boven uw eerste gardient fill staan, en klik. Nu heeft de tweede laag exact dezelfde kleur optie's als de voorgaande (geen stroke en dezelfde gradient) Ik doe dit nu voor elk vlak van het aangezicht.

Gradient fill met adobe illustrator

Ik heb voor de witte vlakken een witte kleur gebruikt, en hier en daar de gradient instellingen veranderd. Soms de 'angle' wat verzet, en soms een andere kleur. Dit is mijn voorlopig resultaat. In de volgende blog zal ik het hebben over de meshtool. Persoonlijk gebruik ik deze techniek die u nu gezien heeft veel liever als de meshtool, maar de mesh kan niet ontbreken in deze Illustrator-guide.