Adobe illustrator cartoons: Vector illustraties

Omdat ik bij de vorige tutorial (tutorial is verwijderd) nogal veel reacties kreeg (uit familiale kringen) zoals; wat is een vector? of wat is een pentool?.. Heb ik besloten om een deftige 'Illustrator noob-guide' te schrijven, omdat ik niet echt een schrijvende hand heb zal dit wat tijd in beslag nemen. Maar op het einde van deze noobguide kan u zelf tekeningen inkleuren zoals de illustratie hier naast links. Zo,.. met dit gezegd te hebben laat ik starten met het begin.

Wat is een Vector?

Een vectortekening is een digitale tekening die men kan vergroten of verkleinen zonder verlies van kwaliteit, er zal geen gekartelde kant zijn aan de afbeelding zoals bij een digitale raster tekening. uiteraard bij het verkleinen is uw oog de limiet. Vectortekening worden veel gebruikt in; Adobe flash, Logo design, flyer en andere reclame drukwerk. Een vector is opgebouwd uit wiskundige berekeningen van punten en coördinaten. Uiteraard maakt de software deze berekeningen, zodat de tekenaar zich kan focussen op het creatieve aspect. Hieronder een illustratie van een gezoomde raster/pixel tekening en een gezoomde vector tekening.

Vector versus raster

Hoe maak ik een Vectortekening?

Hoe dat juist in zijn werk gaat leest u in het vervolg, of als u wat ervaring heeft kan u altijd even kijken naar de eerste pentool tutorial ,maar ik ga u alvast vertellen wat u gaat nodig hebben. Een idee of inspiratie, is uiteraard de beste manier om aan een tekening te beginnen. Adobe illustrator, is 2D teken software, die zich specializeerd in vectoren, maar ook Flash en Photoshop hebben een vector functie. Ik heb een voorkeur voor Illustrator en ga dan ook niet de moeite nemen om de vector functie van flash of photoshop onder de loep te nemen.

Illustrator: De werkplek en het canvas

Om deze tutorial (howto) tot een goed eind te kunnen brengen moeten we eerst gauw de basis verkennen. Open illustrator en u krijgt ongeveer een scherm als hieronder (Dit is Illustrator CS3)

Illustrator tutorial basics

Hierboven ziet u de belangrijkste tools om doorheen fase 1 van deze tutorial te geraken. Indien u nog nooit illustrator gebruikt hebt raad ik u aan om even wat te spelen met instellingen, zoals de Illustrator workspace bijvoorbeeld. Ik gebruik de basic setup, en sleep vensters naar de plek waar en wanneer ik ze nodig heb. Jij kan andere instellingen gebruiken. Je kan bv in het menu window > workspace > panels, een keer opzetten, nu heb je een ander werkplek, je kan instellingen nemen die u het best passen.

Zo,.. Je hebt alvast de intro doorstaan. Je weet nu wat een vector is, voor welke toepassingen het gebruikt word, en met wat het gemaakt word. Tijd voor het echte werk!!

Ga naar fase1, het omlijnen in illustrator