Adobe illustrator & Vector cartoons: Traceren met de pentool

Nu begint het echt werk. In fase 1 ga ik u tonen hoe je uw tekening of foto kan omzetten naar een vector bestand, en meer bepaald het tracen (omlijnen) Fase 2 zal voornamelijk over kleur gebruik, gradients (overvloeing van kleuren) gaan. Voor deze tutorial heb ik een stock foto gebruikt waar geen rechten opzitten. Indien u zelf met foto's gaat werken, zorg er dan voor dat het een foto is zonder copyright! Dit gaat u en uw eventuele klanten juridische ellende besparen!!

De werkplek klaarmaken voor het traceren.

 • In Illustrator menu bar  > File > en open het gewenste bestand
 • selecteer de foto, door op de foto te klikken, en zet de opacity op 50% (opacity vind u ook vanboven in de menubar)
 • In het layer vak (lagen venster) zet u nu een slotje op de laag waar de foto in zit! Doordat de laag op slot staat is deze vrij van ongewenste veranderingen
 • Maak nu een nieuwe laag aan door in het lagen venster op 'new layer' te klikken (icoontje naast prullenbak in illustrator), en sleep vervolgens uw nieuwe laag onder de foto layer (laag)

Door de opacity van uw eerste laag op 50% te zetten gaat deze gedeeltelijk transparant worden, zo blijft uw originele foto of tekening altijd zichtbaar. Indien u het echte werk even wil bekijken zonder de foto bovenop, vink dan het oogje voor de layer uit.

Illustrator tutorial: De lagen (layers)

U ziet op bovenstaande tekening layer 1 (blauw) en layer2 (rood) Als u de kleuren van die laag wil veranderen, dan kan u dubbel klikken op een laag, en de instellingen veranderen. De kleur van een laag kan belangrijk zijn bij het traceren, stel u moet een rood kledingstuk traceren, dan is dit zeer moeilijk met een laag die de rode kleur bevat, maar dit word nog duidelijk in volgende stappen.

Het tracen of traceren (omlijnen)

Ik begin een tekening altijd door de 'flats' aan te maken. Flats is een term die afkomstig is uit het striptekenen (of inkleuren). De flats zijn eigenlijk de eerste lagen die de juiste vorm hebben maar verder nog geen details als kleur schakeringen of dergelijke. Voor deze tekening ben ik gestart met de lagen aan te maken. (hoofd, arm1, arm2, body, legs, skirt)

Laten we starten met het hoofd.

 • Dubbelklik op de rode laag en verander de instellingen naar uw wensen (titel: hoofd, kleur: groen bv)
 • Neem de pentool en zet een ankerpunt waar u wil beginnen (linkse muisknop)
 • vervolgens zet u een ander punt, u houd de muisknop ingedrukt, en sleep het 'path' naar de gewenste positie, waneer uw kromming is zoals u wenst, laat dan de linkse muisknop los.
 • Deze stap blijven we herhalen tot we volledig rond het eerste object zijn, in dit geval het hoofd.

omlijnen of traceren in illustrator

Het eerste vlak is klaar. Voor het hoofd ben ik niet nauwkeurig geweest omdat het haar en het lichaam in een laag (layer) komen te zitten boven het hoofd. Daardoor zullen die lagen de zichtbaarheid van de 'hoofd' laag overschrijven. Deze bovenstaande stap kunt u nu herhalen tot u alle lichaamsdelen hebt aangemaakt. Indien u later een andere werkwijze ontwikkeld, mag u daar uiteraard meer over vertellen in de reactie's vanonder.

Illustrator pathfinder:

Voor dit werkstuk hebben we enkele vlakken nodig in het eerste vlak, we gaan uiteraard niet telkenmaal de omlijning van het hoofd terug maken, dit zou een chirurgische precisie vereisen, en het kan zeker makkelijker.

 • Teken nu het vlak van de neus, zoals ik hierboven vermelden ( klik sleep en los met de pentool). Van zodra je de binnen zijde van de neus gedaan hebt, kan je gewoon grof uw path sluiten
 • Kopieer het eerste path dat u maakte (het hoofd), door deze te slepen naar het 'nieuwe laag icoon'
 • Selecteer nu beide werk vlakken en open pathfinder
 • klik op 'intersect shap areas' icoon

illustrator pathfinder

Na dat u op intersect hebt geklikt, zal u merken dat het buitenste gedeelte (buiten het hoofd) Weg gaat, of geen stroke meer heeft, nu is uw tweede vlak netjes binnen het hoofd.

traceren (omlijnen) in illustrator outro:

Door nu bovenstaande stappen enkele honderde keren te herhalen krijgt u een lijn tekening, die we in de volgende fase gaan inkleuren. Vergeet vooral niet te experimenteren met andere knopjes, druk bv eens in de pathfinder op een ander icoon dan 'intersect'. Ik kan me in deze tutorial niet in elke facette van Adobe illustrator gaan verdiepen, dat zou trouwens een boek van enkele honderden pagina's opleveren!

Hopelijk heb je al iets geleerd, indien er vragen zijn of opmerkingen,...alles kan hieronder.

Ga naar: Fase 2 Inkleuren met adobe illustrator (Fase 2 under construction)